Kokoskakor - göra själv eller köpa färdiga?
Kategori: Allmänt
Ok, jag snubblade över en kokosnöt när jag var i affären häromdagen och så lägligt hade de lagt ett recept på kokoskakor alldeles bredvid, "Babous kokoskakor". Åh så smarrigt! Så jag plockade upp nöten och receptet och begav mig hemåt.
Nu har nöten legat där i några dagar och eftersom det var både regnigt och gråtrist idag så tänkte jag att det kanske är nu det är dags att göra något av kokosnöten. Men hur gör man då? På receptet stod det att man skulle stoppa en skruvmejsel i ett av de mjuka hålen på nöten och tömma ur kokosvattnet. Och så långt var allt ganska lätt:

Nu har nöten legat där i några dagar och eftersom det var både regnigt och gråtrist idag så tänkte jag att det kanske är nu det är dags att göra något av kokosnöten. Men hur gör man då? På receptet stod det att man skulle stoppa en skruvmejsel i ett av de mjuka hålen på nöten och tömma ur kokosvattnet. Och så långt var allt ganska lätt:

Nästa steg var att öppna den! "Banka med baksidan av en kniv". Ha, helt omöjligt! Bankade med både kniv och med hammare men det syntes inte minsta lilla rispa i nöten.
Fram med google-hjälpen och fick ett annat hett tips på nätet: "Släpp den i marken från hög höjd" - Så jag la nöten i en påse (eftersom det var så regnigt och eländigt ute) och trippade ut i regnet och släppte den på betongplattorna. Behövdes bara tre släpp så hade jag lyckats få en spricka i skalet. In i värmen igen och bände då lätt upp sprickorna.

I det här läget börjar jag tycka att det är ganska pyssligt att göra kokoskakor från scratch ... Kallar in 16-åriga sonen för att få assistans med att pillra ur all kokos och riva den. Han hjälper mig en halvtimma men ger sedan upp då matchen i Bundesliga är mycket mer givande än den här bakningen ... Jag är böjd att hålla med honom! Vet bara inte vilken kanal som sände matchen så jag fick väl hänga där vid kakbakningsbänken en stund till.

Till slut har jag i alla fall får ihop en ansenlig mängd kokos. Fingrarna är täckta av ett tjockt lager Hawaiian Tropic känns det som och det luktar lite som tvål i köket. 

Nästa steg var att värma, smör, kondenserad mjölk och socker i en stekpanna och sedan röra ner kokosen till en seg massa. Därefter vänta i 15 minuter och sedan forma till kakor! Sen tog receptet slut. Och där stod jag med all smet.

Jag tyckte den röran verkade svår att äta så jag bestämde mig för att rulla små kakor och sätta in dem i ugnen en stund.


Visst ser de fina ut! Men de smakar lite märkligt och doftar av tvål och sandstrand ...
Slutsatsen är att jag skulle 10 gånger av 10 köpa färdig kokos i påse istället för den här proceduren när det är dags att baka kokoskakor. Förresten glömde jag säga att jag gör glass av den kondenserade mjölken som blev kvar - undrar hur det blir :-)
Sandra säger:
Haha! Att du orkade :) Hur blev glassen förresten? Kram S